nedelja, 23. januar 2011

Ko glasovi vsakdanjika obmolknejo

V zadnjih sedmih dneh mi je to bilo omogočeno ( celo kar dvakrat ) v podzemlju Pece in kot je med snemanjem uvodnika oddaje " Na lepše " napovedala voditeljica Marjana se to ni zgodilo peš, niti na kolesu, temveč smo labirinte zalitih rovov in dvoran bivšega rudnika Mežica odkrivali s kanuji.




Nekje sredi lanskega leta sem se s Suzano ( direktorico "ekipe" rudnika Mežica ) pogovarjal o bodočih projektih njihovega podjetja, ki so vsebovali tudi vodne, točneje veslaške aktivnosti po zalitih rovih rudnika.
Kot poznavalec kajakaškega in kanuističnega športa sem jim obljubil pomoč in sodelovanje pri realizaciji    tega načrta.
V začetku tega leta smo se zopet "slišali ", k sodelovanju so pritegnili TV Slovenija, točneje ekipo oddaje  " Na lepše ", ki so tudi določili sredo, 13.01.2011 za snemalni dan, kar je pomenilo dan X za izvedbo
akcije.





Stekle so priprave, ki so vsebovale reševanje nekaterih logističnih vprašanj, kot so izbira opreme ter njen transport v globino, število članov ekipe ter končna "generalka" prejšnjo soboto, ko smo skupaj s štirimi
fanti iz ekipe rudnika Mežica izvedli in "preigrali" vse variante veslanja pod zemljo.






Snemalni dan je napočil, v sredo smo se ob 10.30 uri z znamenitim rudarskim vlakcem odpeljali do končne postaje, ter se ob snemanju prvih kadrov peš spustili do 12. obzorja, kjer sta nas v vodi  pričakala
oba kanuja.








Šest ljudi je v naslednjih urah ( izpod zemlje smo prišli ob 16. uri ) poskrbelo, da bodo dogodivščino z nami delili tudi gledalci naslednje oddaje "Na lepše".













Seveda pa v zakulisju televizijskega snemanja obstaja ogromno pripravljalnega dela, ponavljanja kadrov...,ki jih gledalec v oddaji ne vidi, delno so jih med samo "akcijo" zabeležili naši fotoaparati.

Občutki !?!?
Zajeti so že v naslovu; ves čas "bivanja" pod zemljo pa se nisem mogel otresti misli na ljudi, na knape, ki so v teh rovih, tudi ob nečloveških delovnih pogojih in v potu lastnega telesa garali "za svoj ljubi kruhek"!

In povem vam, da je TIŠINA " tam doli " lahko še kako GLASNA !


Oddaja "Na lepše" bo na sporedu v četrtek, 27.01.2011, na programu TV SLO 1 ob 21.30 uri !

3 komentarji:

  1. noro! in koliko je teh rovov? no saj si ogledam oddajo v četrtek...tole ti pa zavidam ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Duško, sem te gledal po TV. Joj, si bil lep.

    OdgovoriIzbriši
  3. Sem si pogledal oddajo na spletu. Enkratna ideja!

    OdgovoriIzbriši